زندگی مالی و مدیریت پولی فرآیند دشوار و پیچیدهای است. این دشواریها در طول زندگی تمام افراد را به چالش میکشند و رفع آنها نیازمند انرژی و زمان است. حال تصور کنید که دو فرد متفاوت، با پسزمینههای اعتقادی، خانوادگی و شغلی گوناگون پس از ازدواج دچار چه مشکلاتی میشوند. آنها ناچار هستند این پیچیدگی را بهصورت مضاعف تحمل نموده و راهی برای کنترل آن پیدا کنند. میتوان حدس زد که چنین کاری تا چه اندازه دشوار است.
زمانی که زن و مردی با هم ازدواج میکنند، بخش عمده فعالیتهای آنها با هم ارتباط مییابد و به همین دلیل، نیاز شدیدی به هماهنگی، اشتراک مساعی و رویکرد مشابه خواهند داشت. طبیعی است که هر اشتباه در مدیریت پول در فضای زندگی مشترک دوبرابر نتیجه نامطلوب به بار خواهد آورد. از اینرو ضروری است زوجهای جوان نسبت به خطرات و خطاهای احتمالی در زندگی مالی، آگاهی عمیقتری کسب کنند و با پرهیز از آنها شادی و موفقیت خود را تضمین نمایند.
موارد زیر از جمله مهمترین اشتباهات پولی زوجها است:
۱- نبود برنامه هزینهای مشترک
تمام هزینههای مشترک همسران جوان باید به نحوی متوازن توزیع شود. به این معنا که بار هزینهای و درآمدی بهصورتی منصفانه تقسیم شده و فشار شدید روی یک فرد وارد نشود. بدون این کار، روابط بهصورتی غیرمتوازن شکل میگیرد و این شکل از ارتباط آرامآرام به فضای صمیمی خانه آسیب میزند. بهتر است بر اساس تقسیم وظایف و سطح درآمد، هر یک از زوجین بخشی از کار را بر عهده گیرند و آنگاه با تکیه بر همین تقسیمبندی عمل نمایند. به یاد داشته باشید که مباحث پولی و مالی صرفاً به این زمینه محدود نمیمانند و در صورت بروز اختلافات مرتبط با پول سایر جنبههای زندگی نیز تأثیر پذیرفته و آسیب خواهد دید.
۲- غفلت از طرح مباحث مالی پیش از ازدواج
گفتگوی پولی پیش از ازدواج یکی از موارد بسیار ضروری است که باید مورد توجه زنان و مردان جوان قرار گیرد. بدون چنین گفتگوهایی، طرفین قادر نخواهند بود رویکرد فرد مقابل را درباره پول، برنامه او را برای زندگی، نگاه او را به آینده و اهمیت سرمایهگذاراری دریابند و به همین دلیل، پس از ورود به فضای زندگی مشترک مرتباً با شرایطی تازه و پیشبینینشده مواجه خواهند بود. بهعلاوه در گفتگوهای مالی، زن و مرد میتوانند مشکلات احتمالی، بدهیهای پیشین، شرایط درآمدی و برنامه هسمر آینده خود را نیز به خوبی بررسی کنند و آنگاه اقدام به تصمیمگیری نمایند. در واقع شاید ضربالمثل فارسی «جنگ اول به از صلح آخر» در این مورد بیش از هر شرایط دیگری صادق باشد!
۳- فراموش کردن پسانداز و بیمه بازنشستگی
شرایط زندگی به سرعت تغییر میکند و هیچکس قادر نیست آینده را بهصورت دقیق پیشبینی نماید. بهعلاوه انرژی و توانایی جوانی نیز آرامآرام سپری میشود و افراد را ناتوانتر از پیش میسازد. از اینرو آیندهنگری و توجه به دشواریهای زندگی در دوران میانسالی و کهنسالی بخشی ضروری از فرآیند موفقیت است. اما این مسأله زمانی که زن و مردی برای زندگی مشترک کنار هم قرار میگیرند، اهمیت بسیار بیشتری مییابد. چراکه زندگی این افراد احتمالاً با حضور فرزندان دشوارتر خواهد شد و بار مشکلات سالهای آتی سنگینتر میشود. به همین دلیل، از یاد بردن ضرورت پسانداز و تهیه بیمه مناسب نه خطایی ساده، بلکه اشتباهی مرگبار است که حتی ممکن است تمام دستاوردهای خانواده را پس از سالها بر باد دهد. اگر تاکنون برای این مسأله راه چارهای نیافتهاید، با استفاده از مطالب و راهنماییهای متخصصان به سرعت اقدام کنید.
۴- بیتفاوتی به تفاوتها
زن و مرد تا حد قابل توجهی با هم تفاوت دارند و نگاهشان به اداره امور در جهات گوناگون متمرکز است. به علاوه میان افراد، صرفنظر از تفاوت جنسیتی نیز رویکردهای مختلفی نسبت به پول مشاهده میشود. برخی از ما بهصورت بنیادین ریسکپذیر هستیم، در حالیکه برخی دیگر محتاطیم. افرادی هستند که به پسانداز اعتقاد ندارند و از خرج کردن پول لذت میبرند، در حالیکه گروهی دیگر کاملاً وفادار به بودجهبندی هستند. این تفاوتهای ذاتی اغلب چندان قابل تغییر نیستد. از اینرو بهتر است همسران جوان با استفاده از روشهای موجود شخصیتشناسی مالی را در دستور کار قرار دهند و رویکردهای متفاوت خود را به مسائل شناسایی کنند. با این اقدام، هسمران میتوانند هماهنگی بهتری میان خود ایجاد کنند. بهعلاوه در زمان تقسیم وظایف، امکان ارجاع هر وظیفه به فردی که شخصیتی منطبق با آن دارد بهتر مهیا خواهد شد. بهطور مثال، اگر خانم خانه در پسانداز و صرفهجویی بهتر عمل میکند، بهتر است این وظیفه به او ارجاع و همسرش مدیریت این عرصه را به او بسپارد و خود نقشی کمکی ایفا کند. اگر این روش را در زندگی بهکار بگیرید، نتایج بسیار مطلوبی را بهدست خواهید آورد و زندگی شادتر از پیش ادامه مییابد.
ماهنامه معیشت، شماره ۱۹و۲۰، اردیبهشت و خرداد ۱۳۹۵
یک دیدگاه