کشور ایران جمعیت جوانی دارد. این جوانان که در مقاطع مختلف سنی آرام آرام وارد جامعه میشوند، برای ساختن آیندهای موفق و همچنین حرکت مؤثر در مسیر رشد کشور نیاز به هدایت و حمایت بسیاری دارند. این جمعیت عظیم جوان در ترکیب با شرایط جدید جهانی شرایط پیچیدهای را ایجاد کردهاند. امروزه در میان گروههای سنی مختلفی که بهعنوان جوان شناخته میشوند، تنوع زیادی در سطح آموزش، نگاه به زندگی، آرزوها و اهداف وجود دارد که برآورده شدن این طیف وسیع از نیازها، راهنماییهای متناسب را ضروری میسازد. بهعلاوه دشواریهای اقتصادی که امروز در ایران وجود دارد، شرایط را برای پیشرفت این خیل از جوانان دشوارتر ساخته است.
اما در میان تمام مهارتها و آموزشهایی که برای پیشرفت و شکوفایی جوانان ضروری است، آموختن شیوههای مواجهه با پول و برنامهریزی بلندمدت مالی در زمره مهمترین موارد است. فردی جوان و با استعداد، هر میزان که کار کند و یا در زمینهای خاص تخصص یابد، باز هم بدون یک برنامه دقیق و طراحی شده آیندهای مبهم خواهد داشت. متأسفانه در برنامه ریزی های آموزشی و جاری کشور، این نیاز جوانان مورد توجه چندانی قرار نگرفته است. در ادامه برخی از ضروریات تدوین برنامه مالی مؤثر مورد اشاره قرار گرفتهاند که کاربرد آنها از سوی جوانان موجب موفقیت بیشتر آنها خواهد شد.
۱- نیاز به برنامه را درک کنید
قبل از شروع برنامهریزی باید اهمیت یک برنامه خوب را به درستی احساس کنید. این برنامه باید شامل موقعیت فعلی، اهداف نهایی و مسیری باشد که قرار است شما را از آغاز تا پایان هدایت کند. بهعلاوه ارزیابی صحیح میزان پیشرفت در اجرای برنامه نیز به معیارهای مشخصی نیاز دارد که باید در زمان تدوین برنامه مورد توجه قرار گرفته باشد. البته به یاد داشته باشید که صِرف طراحی برنامه و نوشتن یا ثبت آن برای موفقیت تضمینی ایجاد نمیکند. وفاداری و استقامت برای انجام گامهای پیشبینیشده است که شما را به موفقیت خواهد رساند؛ کاری که علیرغم آنچه در ابتدا به نظر میرسد، بسیار دشوار و نیازمند صبر و اراده زیادی است.
۲- سرمایـــهگـذاری کلید موفقیت است
هرچه زودتر فرآیند سرمایهگذاری را آغاز کنید، در سنین پایینتری به ثبات و موفقیت مالی دست خواهید یافت. برای این کار ضروری است اندک اندک پسانداز را آغاز کرده و در دورههای زمانی مشخص مبالغ پساندازشده را سرمایهگذاری کنید. به خاطر داشته باشید که انتخاب سرمایهگذاری مناسب امری کاملاً تخصصی است که به دانش و تجربه بالایی نیاز دارد. از اینرو اگر مهارت کافی را ندارید، ضمن تلاش برای ارتقای سطح دانش مالی، حتماً از یاری متخصصان این زمینه استفاده کنید.
۳- دوران بازنشستگی را مدنظر قرار دهید
دوران جوانی و شور و شوق آن ممکن است باعث کاهش آیندهنگری شود. بیتفاوتی نسبت به دوران بازنشستگی از جمله مهمترین غفلتهای مرتبط با آینده است. اگر شما از سنین پایین و دورانی که توانایی زیادی برای کار و کسب درآمد دارید، خرید بیمه مناسب، صندوق اضطراری و دیگر تمهیدات پیشگیرانه را در دستور کار قرار ندهید. در دوران بازنشستگی، با کاهش یافتن انرژی و افزایش هزینهها ممکن است به دشواری دچار شوید و روزهای سختی را پیشرو داشته باشید.
۴- هزینهها را کنترل کنید
در کنار موارد فوق، هر برنامه مالی خوب باید شامل روشهایی برای کنترل هزینهها و ممانعت از هدر رفتن پول نیز باشد. بدون توجه به این بخش ضروری، تلاشهای شما در سایر بخشهای برنامه بیثمر میماند و در نهایت، نتیجه تلاشها بیهوده اتلاف میشود. برای کنترل هزینهها تاکنون و در شمارههای گوناگون معیشت نمونههای زیادی مورد اشاره قرار گرفتهاند که میتوانید برای راهنمایی بیشتر به آنها مراجعه کنید. اما در مجموع، رمز کاهش هزینهها این است که بدانید «هر هزینهای با تلاش و برنامهریزی قابل حذف یا دستِ کم کاهش است».
ماهنامه معیشت، شماره ۱۶، دی ۹۴
یک دیدگاه