شاید پس انداز کردن در نگاه اول آسان بهنظر برسد؛ اما وقتی عمل را آغاز میکنید، دشواریها خود را نشان میدهند. در ابتدا ظاهراً بسیاری از چیزها را بیفایده و غیرضروری میدانید و تصور میکنید که گذشتن از آنها آسان است. درحالیکه در هنگام خرید نمیتوانید از برداشتن آنها خودداری کنید. شاید یک لباس جدید، خوراکی یا موارد دیگر چشمتان را بگیرد و ناگهان پول خود را صرف آنها کنید. ندایی از درون ما را وادار به اینگونه خریدهای ناگهانی میکند. گویی مغزمان از کار میافتد و نیروی دیگری که بسیار ناشناخته است، کنترل اوضاع را به عهده میگیرد. نتیجه این فرایند هم بهطور طبیعی خرید یک کالای بیهوده و از بین رفتن پول است.
گاهی پس از این خرید ناگهانی پشیمانی شدیدی در شما بهوجود میآید؛ زیرا اگر برای پس انداز کردن مبلغی خاص برنامهریزی کرده باشید، ناگهان احساس گناه زیادی میکنید. آنچه شما را شگفتزده کرده این است که چگونه بعد از این همه برنامهریزی و تقویت اراده ناگهان بهسادگی تسلیم شدهاید! البته هرچند دلیل این مسأله را بهدرستی درک نکردهاید، اما میدانید پول خود را در مسیری خرج کردید که ظاهراً بیهوده بهنظر میرسد. شما میدانید که برای ساختن آینده باید پسانداز کنید؛ اما گاهی پیش میآید که در پایان ماه پولی برای پسانداز باقی نمانده است. بهراستی باید چه کرد؟ مشکل چیست؟
شاید بهتر باشد بهجای پشیمانی و سرزنش، روش خود را تغییر دهید و بهجای استفاده از الگوهای قدیمی، پیشنهادهای تازه و مؤثر را بهکار گیرید. در روشهای قدیمی مدیریت پول، هر ماه پول دریافتی خود را خرج هزینههای ثابتی چون قبضها، هزینه خرید کالاهای جذاب و امور مشابه میکنید و مبلغ باقیمانده را (اگر چیزی باقیمانده باشد) کنار میگذارید. در واقع شیوه پس انداز کردن و مدیریت پول در چارچوب قدیمی بهصورت زیر است:
درآمد خالص- (هزینههای ثابت+ هزینه زندگی)= پس انداز کردن آنچه باقیمانده است
این روش هرگز در بلندمدت مؤثر واقع نمیشود. چراکه در جهان پیچیده و متغیر کنونی، پسانداز کردن پول باقیمانده در پایان ماه، چندان آسان نیست و هر لحظه ممکن است با بروز یک مسأله تازه، امکان پسانداز از میان برود. در نتیجه اگر میخواهید در پسانداز کردن موفق عمل کنید، باید این شیوه قدیمی را کنار بگذارید و تغییری جدی در روش پسانداز بهوجود آورید.
پیش از توضیح این روش جدید اجازه دهید از مفهوم نوین پسانداز با شما سخن بگوییم. در این چارچوب جدید، پسانداز فرایندی کلی و نامشخص نیست؛ بلکه هر مورد از پسانداز باید با توجه به یک هدف خاص صورت گیرد. بهطور مثال، بخشی از پول برای سفر سه ماه آینده، بازنشستگی و میزانی از آن نیز برای موارد اضطراری پسانداز شود. این شیوه از پسانداز ضمن اینکه هدفگذاری و اراده شما را تقویت میکند، در تغییر اساسی روش پسانداز نیز مؤثر است.
بهترین روش پس انداز کردن
با توجه به این مفهوم جدید، میتوانیم روش پسانداز را به این صورت اصلاح کنیم:
درآمد خالص- (هزینههای ثابت+ پسانداز هدفمند)= هزینه زندگی
متوجه تغییر دیدگاه در این فرمول جدید شدید؟ در اینجا ما پسانداز را به انتهای ماه موکول نمیکنیم و منتظر نمیمانیم تا مبلغ باقیمانده را پسانداز کنیم. بلکه پیشدستی کرده و در همان ابتدا مبلغ مورد نظر برای هر یک از اهداف پساندازی را کنار میگذاریم. به این ترتیب به جای آنکه در انتهای کار پول باقیمانده را پسانداز کنیم، در انتهای کار پول باقیمانده را صرف زندگی میکنیم.
بهطور مثال، اگر دو میلیون تومان درآمد دارید و هزینههای ثابت (اجاره خانه، آب و برق و غیره) ۵۰۰ هزار تومان است، باید طرح پسانداز خود را هدفمند سازید. به این ترتیب که مثلاً برنامهریزی کنید تا بهمدت سه ماه، هر ماه ۱۰۰ هزار تومان برای سفر، به مدت یک سال هر ماه ۱۰۰ هزار تومان برای صندوق اضطراری و ده سال هر ماه ۵۰ هزار تومان برای آینده فرزندتان کنار بگذارید. پس از این تصمیم، در همان ابتدای ماه این مبالغ را کنار بگذارید و پس از کسر هزینههای ثابت، پول باقیمانده را صرف سایر امور کنید. این روش بسیار مؤثر و آزموده است و کاربرد آن موفقیت را برای شما به ارمغان خواهد آورد:
۲ میلیون تومان- (۵۰۰ هزار تومان+ ۲۵۰ هزار تومان)= ۱ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان
حال باید با این ۱ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان، هزینههای ماهانه را مدیریت کنید. ممکن است با این کار مجبور باشید اندکی بهخود سخت بگیرید؛ اما در مقابل مطمئن هستید که مطابق برنامه پیش رفتهاید و اهداف در دسترس شما قرار گرفتهاند.
اگر میخواهید آیندهای درخشان برای خانواده بسازید، همین امروز پسانداز خود را هدفمند کنید و دست بهکار شوید.
یک دیدگاه