اگر تصور میکنید پول در خوشبختی خانوادگی نقشی ندارد، سخت در اشتباه هستید! بسیاری از خانوادهها در اثر مشکلات مالی و ناتوانی در مدیریت مالی زندگی مشترک از هم میپاشند و آمارها از اهمیت مدیریت مناسب پول برای موفقیت در زندگی مشترک خبر میدهند. البته تنشهای برآمده از مسائل پولی صرفا به فقر و کمبود منابع مرتبط نیست، بلکه گاهی اوقات در شرایط مناسب مالی و درآمد سرشار نیز اختلافات روی میدهند. در واقع مساله اصلی بر سر میزان درآمد یا هزینههای خانواده نیست، بلکه مهم نحوه و چگونگی مدیریت مالی زندگی مشترک است. هماهنگی انتظارات و تفاهم مالی نقش اصلی را در این میان بر عهده دارد و چه بسا یک زندگی در عین دشواری و کمبود پولی، به سبب هماهنگی میان همسران شاد و عاشقانه دنبال شود.
در ادامه برخی از نکات موثر در مدیریت پول و مسائل مالی خانواده به شما معرفی خواهند شد. با در نظر داشتن این نکات همسران میتوانند بر میزان هماهنگی میان خود بیفزایند و زندگی توام با آرامش و شادمانی را سپری کنند.
برای مدیریت مالی زندگی مشترک از این روش ها استفاده کنید
روانشناس باشید
مشاوران مالی به خوبی از این نکته آگاهند که اختلافات خانوادگی بر سر پول، اغلب در ظاهر این چنین است و در اصل، ریشه اختلاف در جای دیگری نهفته است. در واقع همسران نه به سبب زیادی یا کمی منابع و هزینهها، بلکه به دلیل دلخوری و ناراحتی از امور دیگر دچار مشکل میشوند و بحث مستقیم بر سر پول، بازتابی از عدم تفاهم در مقیاس وسیعتر است. هماهنگی میان انتظارات، رویاها، اهداف، شیوهها و سبک زندگی و نحوه نگرش به پول در اغلب موارد عامل اصلی اختلاف است و در نهایت به صورت یک مشاجره بر سر پول، خرج شدن آن یا تصمیمی نادرست خود را نشان میدهد.
اگر زوجین مهارتهای روانشناختی اولیه را دارا باشند و بتوانند ویژگیهای ذهنی و روانی طرف مقابل را بشناسند، بسیاری از مشکلات از میان خواهد رفت. به طور مثال، اگر مرد خانه از عادات صرفهجویانه و میل همسر خود به پسانداز آگاه باشد، یا علت ولخرجیهای او را بداند، میتواند با آرامش بیشتری با این مساله برخورد نموده و مسائل را با گفتگو و از طرق منطقی حل کند. البته توصیه به ارتقای سطح شناخت روانی به معنای رویکرد تخصصی نیست. روانشناسی دانشی وسیع و کاملا حرفهای است که باید بر اساس الگوهای پذیرفتهشده جهانی دنبال شود. به همین جهت، در موارد نیاز خاص حتما باید به روانشناس مراجعه کنید و استفاده از کتابهای خودیاری و روشهای عمومی موثر نخواهد بود.
گفتگو کنید
راز و رمز اصلی در هر ارتباط انسانی گفتگو است. دو دوست یا دو همکار زمانی میتوانند در ارتباط با یکدیگر به تفاهم برسند، که از طریق گفتگو مسائل را حل نمایند. گفتگو کردن به معنای مشاجره و جدل لفظی نیست. باید از پیش برنامهای برای برقراری گفتگوها تنظیم کنید و در دورههای هفتگی یا ماهانه درباره مسائل گفتگو نمایید. سعی کنید محیط خاصی را انتخاب نموده و فضا را تا حدودی جدی کنید. این روش باعث خواهد شد گفتگوی شما در قالبی رسمی جریان پیدا کند و اثربخشی آن بیشتر شود. از طریق گفتگو میتوانید انتظارات و دیدگاههای همسر خود را بشناسید، سوءتفاهماتی که برای او پیش آمده را برطرف کنید و از نظرتان خود دفاع نمایید.
بهتر است پس از پایان گفتگو، به مانند جلسات کاری، ماحصل گفتگوها را روی کاغذ آورده و آنها را در محلی خاص بایگانی نمایید. از طریق این اسناد میتوانید به گذشته مسائل آشنا شوید و راهکارهای تازهای را برای حل مشکلات بیابید.
هوشیار باشید
البته آگاهی یافتن از فضای ذهنی و روانی طرف مقابل صرفا به ارتباط کلامی محدود نمیشود. میتوانید از چشمان، شیوه نشستن، حرکت دادن دستها، لحن صدا و سایر موارد نیز اطلاعات ارزشمندی به دست آورید. این گونه مهارتها را میتوانید با مطالعه یا مشاوره به دست آورید. البته در قضاوت خود بر اساس زبان بدن زیادهروی نکنید، چراکه بر خلاف کلام، استنباط ما از این گونه موارد با درجهای از خطا همراه است. به علاوه نباید این روش را برای مچگیری و شکست دادن همسرتان مورد استفاده قرار دهید. به یاد داشته باشید که هدف نهایی ایجاد تفاهم است و همه چیز باید به شادمانی مشترک معطوف شود. اگر میخواهید با همسر خود جدل کنید، استفاده از این گونه اطلاعات غیرکلامی راهی خواهد بود به سوی تشدید اختلافات و فروپاشی خانوادگی!
بنویسید
نوشتن نیز از جمله ابزارهای کارآمد در ارتباط میان زوجها است. میتوانید از این ابزار در زمینههای مختلف استفاده نمایید. به طور مثال، اگر گفتگوهای شما به مجادله کشیده میشود و یا در گفتن برخی از مسائل تردید دارید، شاید بهتر باشد آنها را به صورت مکتوب به همسرتان نوشته و پاسخ او را نیز مکتوب دریافت کنید. این روش را میتوانید با نوعی از قرارداد مشترک به کار برید و تاثیر آن را مشاهده نمایید. از سوی دیگر، پس از نتیجهگیری در بحث، میتوانید ماحصل گفتگوها را مکتوب کنید تا از سوءتفاهمات آینده جلوگیری شود و توافق شما به سندی برای عملکرد آینده تبدیل شود.
مشاوره کنید
در نهایت، اگر اختلاف میان شما جدی است، شاید بهتر باشد پیش از به کار بردن چنین روشهایی با متخصصان مالی یا روانشناس مشاوره نمایید. بسیاری از مشکلات در زندگی مشترک برآمده از شرابط روانی همسران است که به یاری فردی متخصص نیاز دارد. روانشناسان خانواده میتوانند با تکیه بر دانش خود زوایای پنهان این گونه بحرانها را برای شما آشکار سازند و راهکارهای موثری را پیشنهاد کنند. به علاوه، در کنار مراجعه به روانشناس میتوانید از مشاوران مالی نیز برای یافتن روشهای بهینه مدیریت مالی زندگی مشترک استفاده نمایید. این گونه مشاوران با ارائه پیشنهادات موثر در زمینه هزینه، درآمد، سرمایهگذاری و تامین آینده میتوانند از میزان نگرانی شما بکاهند و اختلافات را برطرف سازند. البته موفقیت در مشاوره مالی زمانی موثر خواهد بود، که مشکلات اساسیتر را با کمک روانشناس برطرف ساخته باشید.
یک دیدگاه