هنر اقتصاد خانواده، به معنی برقراری تعادل میان منابع محدود درآمدی و مخارج مورد نیاز در طی زمان است. از نظر ارسطو نیز اقتصاد علم خانهداری است و تأمین اقتصادی یکی از رموز بقای خانوادههاست.
خانواده مهمترین کانون برای اجتماعیشدن فرد در جوامع انسانی بهحساب میآید. به بیانی دیگر، افراد در نهاد خانواده مهارتهای مورد نیاز برای مدیریت زندگی شخصی خود را میآموزند؛ سپس از طریق آن نقشهای سنی، رفتار و نقشهای اجتماعی را میآموزند و سعی میکنند در آینده بر مبنای رفتارها و الگوهای ساختهشده در خانواده، امور زندگی شخصی خود را مدیریت کنند.
براساس نظرات کارشناسان، تصمیمگیری یکی از اساسیترین مهارتهای مورد نیاز برای ایفای صحیح مسئولیتها و وظایف و اجرای مؤثر برنامههای شخصی در طول زندگی هر شخص است. همۀ افراد در موقعیتهای متعددی که نیاز به تصمیمگیری وجود دارد، قرار گرفتهاند و به تناسب سن و موقعیت، دشواریهای تصمیمگیری صحیح را درک کردهاند. سؤالی که در اینجا میتوان مطرح کرد، این است که فرایند بهینۀ تصمیمگیری چگونه است؟ از دید اقتصادی، هزینهها و نتایج حاصل از یک تصمیمگیری ناصحیح برای افراد و خانوادهها چگونه خواهد بود؟ آیا تصمیمات گرفتهشده، به روش صحیحی اجرا میشود؟
بعضی تصمیمگیریها کوچک و کم اثرند و بهطور روزمره صورت میپذیرند؛ بعضی دیگر از تصمیمات جریان زندگی افراد را تحت تأثیر قرار داده و جهت حرکت و مسیر تلاشهای آنها را معین میکنند. تصمیمگیریها و گزینشها در شکلدهی به زندگی چنان نقش مهم و زیربنایی دارند که گفته شده است زندگی انسان نتیجۀ این گزینشهاست. به عبارتی دیگر هر انسانی با تصمیماتی که میگیرد زندگی خویش را بهصورتی خاص شکل میدهد. این تصمیمات افزونبر آنکه نشاندهندۀ توانایی شخص است، آشکارکنندۀ دانش، ارزش و سلیقۀ افراد نیز خواهد بود.
هدف این نوشتار، بررسی فرایندهای تئوریک و شیوههای بهینۀ تصمیمگیری نیست، بلکه سعی بر آن است تا درخصوص ابعاد زمانبندی تصمیمگیری در میان افراد و در خانواده و نیز تبعات ناشی از اخلال در فرایند تصمیمگیریها و اجرایی کردن آنها مطالبی بیان شود.
تمام افراد در سراسر زندگي با فرایند تصمیمگیری سروکار دارند و بهطوركلي تصمیمگیری فرايندی ذهني است که افراد در پرتو فرهنگ، اعتقاد و ارزشها، ادراک، شخصيت، دانش و بينش خود آن را انجام میدهند و اين عوامل بر يكديگر تأثير متقابل دارند. آنچه بهراستی تصمیمگیری را بهعنوان یکی از ارکان مهم در مدیریت اقتصاد خانواده مطرح میکند، وجود ارتباطات درونی بین نقشهای شغلی و خانوادگی است؛ یعنی رابطهای که بهطور معمول و در دیگر مباحث خانواده یافت نمیشود و فقط در مباحث اقتصادی دیده میشود.
هر خانواده، سازمان و بنگاه اقتصادی کوچکی است که نیاز به مدیریت بر منابع دارد که …
یک دیدگاه