کودکان رفته رفته رشد میکنند و با موقعیتهای تازهای مواجه میشوند. این موقعیتها به منزله مقدمهای برای فعالیتهای جدیتر آیندهاند و به همین دلیل نحوه تربیت آنها در موفقیت یا شکستهای بعدی تأثیرگذار است. از جمله مهمترین مواردی که کودکان در سنین بالاتر، بهویژه با ورود به دوره نوجوانی باید بیاموزند، ویژگیهای مشاغل، نحوه انتخاب شغل و آمادگی کامل برای ورود به بازار کار است. والدین باید فرزندان نوجوان خود را به طور کامل برای پذیرش موقعیتهای شغلی آماده و مهارتهای آنها را از هر جهت تقویت کنند.
تعطیلات تابستان فرصت مناسبی برای مواجه شدن فرزندان شما با کار است. در این دوران میتوانید به همراه کودک خود کاری پاره وقت را جستجو کنید و تجربه ارزشمندی را در اختیار او قرار دهد. هدف از این گونه مشاغل موقت کسب درآمد نیست؛ بلکه هدف بیشتر آشنایی نوجوان با واقعیات زندگی است. این رسم از دیرباز در کشور ما متداول بوده؛ با این تفاوت که در گذشته نوجوان بیشتر برای کمک به خانواده سرکار میرفته است؛ در حالی که امروزه چنین گرایشی در خانوادهها وجود ندارد و کار، بیشتر برای مهارتآموزی است.
نکات زیر به شما کمک خواهند کرد تا کار موقتی بیابید و فرزند نوجوانتان را برای ورود به عرصههای جدیتر زندگی و پذیرش مسئولیت شغلی آماده سازید. با آموزش این نکات به فرزند خود میتوانید ذهنیت او را درباره فضای حاکم بر بازار کار روشنتر نموده و مهارتهایش را در این زمینه تقویت نمایید:
۱- یافتن کار همیشه آسان نیست
شاید فرزند نوجوان شما کارهای نیمه وقت و تابستانی را به عنوان مقدمهای برای پذیرش مسئولیت جدی تجربه کرده باشد. این گونه کارها به سبب آنکه بیشتر جنبه تجربهاندوزی دارند، به آسانی یافت میشوند. اما اگر این تصور در فرزند شما به وجود آید که کار تمام وقت و مناسب نیز به همین سادگی در دسترس خواهد بود، باید این تصور را تغییر دهید. فرزندان شما باید بهخوبی از دشواریهای کاریابی آگاه شوند و مهارتهای مرتبط با این فرایند را بیاموزند. فرصتهای کاری نیمه وقت زمان مناسبی برای تمرین کاریابی است. سعی کنید در دوران فراغت تابستانی، فرزند نوجوان خود را به پذیرش مسئولیتهای محدود شغلی تشویق کنید تا از این مسیر، تجارب تازهای را کسب نماید و اهمیت کار برای او روشن شود. میتوانید با مشاوره به فرزند نوجوان خود و آموختن شیوههای کاریابی او را برای مواجه شدن با موقعیتهای دشوار آتی آماده سازید.
۲- رفت و آمد فرزند نوجوان خود را هدایت کنید
یکی از مسائل اصلی در کارهای موقت تابستانی، چگونگی آمد و شد نوجوانان است. به طور مثال: فاصله زیاد محل کار تا خانه ممکن است خطراتی برای فرزندتان ایجاد کند. از این رو بهتر است گزینههایی را در اولویت قرار دهید که رفت و آمد کودک به آسانی و در امنیت صورت پذیرد. به این ترتیب نوجوان، مدیریت هزینههای رفت و آمد خود رادر مدت کارآموزی خواهد آموخت.
۳-برای فرزند خود تجربه مصاحبه شغلی فراهم کنید
استخدام یک نوجوان در سازمان یا مجموعه کاری، انتخاب چندان بااهمیتی نیست. به همین دلیل شاید انتظار مصاحبه شغلی در چنین موقعیتهایی نامناسب باشد. با این وجود، سعی کنید کار کوتاه مدت فرزند خود را به صورتی جدی سامان دهید. میتوانید به محل کار مورد نظر رفته و از مدیر آن بخواهید تا با فرزند شما مصاحبه کند و از او رزومه بخواهد. با این کار فرزند نوجوان شما تجربه تدوین رزومه کاری و حضور در مصاحبه را به دست خواهد آورد و در ادامه مسیر زندگی، با اعتماد به نفس بیشتری عمل خواهد کرد.
۴- اهمیت انضباط و آراستگی را به کودک بیاموزید
فرزند نوجوان شما در تمام طول زندگی آزادانه رفتار کرده و بنا بر دلخواه و مد روز لباس پوشیده است. در حالی که پس از رسیدن به سن قانونی و حضور در بازار کار، هماهنگی با محیط کاری و آراستگی اهمیت بسیاری مییابد. اگر این نکته به خوبی برای کودک روشن نشده باشد، بدون شک دشواریهای بسیاری در پیش خواهد داشت. لازم است انضباط کاری و شخصی را در طی کار کوتاه مدت به کودک خود بیاموزید. سعی کنید اهمیت نظم و حرکت بر طبق قواعد را به او یادآور شوید. اگر نیاز است، از مدیر او بخواهید تا فرایند کاری کودک را مدیریت نموده و او را برای عملکرد منضبط تحت فشار قرار دهد. البته این فشار باید دوستانه و ملایم باشد تا فرزند شما از کار در محیطهای جدی فراری نشود.
۵- منابع آموزشی را در اختیار فرزندتان قرار دهید
کار موقت فرصت بینظیری برای تجربه اندوختن است. اگر فرزند شما در این دورهها به حد کافی مهارت کاری پیدا کند، در آینده موفق خواهد بود. از این رو باید از هر جهت برای پربارتر ساختن این دوران تلاش کنید. میتوانید از منابع گوناگون آموزشی برای بهبود دانش شغلی فرزندتان استفاده کنید. او باید مدیریت مالی، نحوه تعامل با دیگران، اصول مذاکره و موارد متعدد دیگری را بیاموزد. مواردی که در کتب و مقالات در دسترساند و فرزند شما در دوران کار کوتاه مدت این فرصت را خواهد داشت که انجام آنها را به صورت عملی تجربه کند.
۶- امنیت و آرامش فرزند خود را در اولویت قرار دهید
البته این توصیهها به معنای پیدا کردن کار به هر قیمت نیست. نوجوانان در معرض آسیبهای جدی قرار دارند؛ از این رو در زمان انتخاب کار تابستانی باید امنیت جسمی و روانی آنها را مورد توجه قرار دهید. بهتر است تا حد امکان در فضایی آشنا و یا نزد دوستان خود کاری برایشان پیدا کنید. در صورتی که مورد مناسبی پیدا نشد، میتوانید در خانه امکان کسب درآمد را برای کودک فراهم کنید؛ زیرا این تجربه بیشتر به دلیل مهارتآموزی توصیه میشود و جدی بودن کار، چندان اهمیتی ندارد.
ماهنامه معیشت، شماره ۲۲، مرداد ۹۵
یک دیدگاه