هزینه: ۹۲۰۰ تومان
دو هفته نگذشته بود که چاپ اول کتاب سارا سالار، «هست یا نیست» تمام شد. روزهای پایانی سال ۹۲ بود و خود نویسنده موفقیت دو هفتهای این کتابش و اقبال مردم را مدیون کتاب دیگرش، «احتمالاً گمشدهام» میدانست. داستان بلندی که اولین اثر سالار بود تا وقتی که با تعلیق نشر چشمه، چاپ این کتاب هم تعلیق نشود، بارها تجدید چاپ شد.
اما هست یا نیست با ماندگاری در فهرست پرفروشهای کتابفروشیها نشان داد. اگر موفقیتی هم کسب میکند، فارغ از اثر قبلی نویسنده است. در این رمان هم مانند داستان قبلی سالار، شخصیت اول داستان یک زن است، زنی که زندگیاش طی سالها دچار فراز و نشیبهای زیادی شده و حالا در آستانه میانسالی میخواهد برای زندگیاش تصمیمات تازهای بگیرد.
امتیاز اصلی این کتاب که شاید در نظر اول ضعف آن به حساب بیاید و حوصله خواننده را سرببرد و گیج و سردرگمش کند، تغییر دائمی راوی از سوم شخص به اول شخص است. داستان به صورت غیرخطی روایت میشود و هر کجا داستان به گذشته زن سرک میکشد، روایت را از زبان سوم شخص میشنویم و در زمان حال خود زن است که از احوالاتش با خواننده سخن میگوید.
هست یا نیست از چهار فصل تشکیل شده است، فصولی که نشان از تغییر روحیات زن طی سالها دارد و در تمام طول داستان به این مسأله مهم میپردازد: دنیا جای امنی هست؟
فصل اول داستان، زن با قطعیت از امن بودن سخن میگوید و در فصل بعدی ر اثر ناکامیها وتلخیهایی که شاهدش بوده، دنیا را جای ناامنی میپندارد اما در نمیه دوم کتاب که زن تجربههای بیشتری کسب میکند و به پختگی بیشتری می رسد، درمییابد که نمیشود درباره زندگی و رویدادهای آن به این سادگی و صفر و صدای قضاوت کرد بیشتر فضای رمان بیشاز اینکه به توصیف فضای بیرون و اتفاقات اطراف بپردازد، در ذهن شخصیت اول داستان میگذرد. درگیریهای عاشقانه، مرگ، نیستی، زندگی، تکرار و تلاش برای تغییر همه را میشود در «هست یا نیست» یافت. کتابی که درباره خود زندگی است با تمام سختیهایش، امنیتها و ناامنیهایش، دوستیهای دلگرمکننده و ناگهانی اش و … .
یک دیدگاه