زمانی که در سنین اولیه جوانی قرار دارید، میتوانید از مشاوره والدین خود در خصوص مسائل پولی و مالی برخوردار شوید. اینگونه مشاورهها مواردی چون تشویق به پسانداز بیشتر، اهمیت بازنشستگی و یا پرهیز از بدهیها را در برمیگیرد. درواقع، تجربه نسلهای قبلی که در مواجهه با شرایط دشوار بهدست آمده است، منبعی عظیم از اطلاعات و مهارتها است که میتوانید با استفاده از آنها زندگی مالی خود را بهصورت بهتری مدیریت کنید. موارد زیر از جمله مهم ترین نکاتی است که والدین در گفتگو با فرزندان جوان خود به آنها اشاره میکنند.
ریسک همواره نامطلوب نیست
البته جوانان بیش از سایرین نسبت به ریسک شجاعت نشان میدهند و برخی اوقات از پذیرش خطرات ابایی ندارند. با این حال ممکن است در اثر مشاهده شکست دیگران یا تجربه مستقیم شخصی، هرگونه ریسک را کنار بگذارند و سعی کنند همواره از امنترین مسیرها به فعالیت بپردازند. اما این روش نیز مانند ریسکپذیریِ بیپروا نادرست است. گاهی اوقات نیاز است تا با پذیرش میزان مشخص و معقولی از ریسک، شانس موفقیت مالی خود را افزایش دهیم.
بازنشستگی همواره اولویت دارد
نیرو و انرژی جوانی از منابع تفکر دوراندیشانه است. افراد در سنین نخستین جوانی به دنبال لذت مستقیم از زندگی هستند و از اینرو کمتر به تأمل درباره آینده شغلی و مالی خود میپردازند. در حالیکه با بالاتر رفتن سن و کاهش نیرو و توان جسمانی و روانی، درآمدها کاسته شده و دشواریها آغاز میگردند. از اینرو باید پیاپی به جوانان هشدار داد و آنها را نسبت به آینده حساستر کرد. هر فرد جوان باید در دوران ابتدایی زندگی شغلی خود به پسانداز و خرید بیمههای بازنشستگی بپردازد تا در زمان دشوار میانسالی و کهنسالی ادامه زندگی را امکانپذیر بیابد.
تکنولوژی دوست و همراه شما است
امروزه ابزارهای بسیاری در فضای مجازی ارائه شدهاند که امکان مدیریت بهتر سرمایه، کنترل هزینهها و پسانداز را فراهم میسازند. از اینرو جوانان معاصر از امکانات بیشتری برای موفق شدن برخوردار هستند و باید قدر این فضای مناسب را بدانند. آنها باید به اهمیت تکنولوژی و تأثیر آن در سهولت و نظم امور به خوبی آگاهی پیدا کنند و با استفاده از آن، مسیر زندگی مالی و پولی را تنظیم نمایند.
توجه به واقعیتها نخستین اصل موفقیت است
آرزوهای دور و دراز از مهترین نشانههای جوانی است. اینگونه رؤیاپردازی البته به خودی خود نامطلوب نیست. اما اگر بدون توجه به فضای واقعی ادامه پیدا کند، بدون شک آینده مالی فرد را نابود خواهد ساخت. این مسأله بهویژه در شرایط دشوار اقتصادی تهدیدی جدی محسوب میشود. ممکن است فرد جوان، بدون توجه به واقعیات موجود جهانی و کشور، دست به اقدامات حسابنشدهای بزند و تلاشهای طولانی والدین خود را به هدر دهد. از اینرو، جوانان باید بر روی واقعیات، امکانات، فرصتها و تهدیدهای عینی متمرکز باشد و رؤیاها و اهداف خود را صرفاً در راستای همین فضای واقعی هدایت کنند.
تنوع سرمایه باعث حفاظت از پول میشود
سرمایهگذاری به مهارتهای گوناگونی نیاز دارد که یکی از سرنوشتسازترین آنها متنوعسازی سبد سرمایه است. با انجام این کار، ضمن کاسته شدن از ریسکها، امکان کسب سود بالاتر در دورههای زمانی طولانی نیز فراهم میشود. جوانان باید بیاموزند که تمرکز بیش از اندازه بر روی کالای سرمایهای خاص، باعث افزایش فوقالعاده خطرات میشود، چنانکه با اندک تغییری در شرایط بازار، کل سرمایه به خطر خواهد افتاد. البته نحوه تنظیم سرمایه در زمره امور تخصصی بهشمار میرود و احتمالاً به خدمات مشاوره نیاز خواهد داشت. لذا بهتر است جوانان را به استفاده از مشاوره تخصصی در حوزه سرمایه تشویق کنید.
تمام بدهیها نامطلوب نیستند
بارها و بارها از نادرستی اخذ بدهی و زیانهایی که به تراز مالی فردی و خانوادگی وارد میسازد سخن گفته شده است. اما این مسأله نیز به مانند سایر مؤلفههای اقتصادی ماهیت مطلق ندارد. بهطور مثال خرید خانه با وام بانکی و یا بدهیهای مرتبط با آموزش از جمله مواردی هستند که تن دادن به بدهی مطلوبیت دارد. جوانان باید نسبت به اینگونه ظرایف و تفاوتها هوشیار باشند و از موقعیتهای پیشِ رو بهترین نتیجه را از آنِ خود سازند. در عین حال، بازگرداندن هر نوع بدهی، اعم از مطلوب یا نامطلوب، باید در اولویت قرار داشته باشد تا ضمن پرهیز از جرائم تأخیر و سایر موارد مشابه، منابع مالی و درآمدی با حداکثر سرعت ممکن از آسیب در برابر بازپرداختها مصون شوند.
بهترین سرمایهگذاری هر فرد خود او است
مهارتهای جسمی و ذهنی و نیز آموختهها و تجارب شخصی مهمترین ابزار موفقیت است. کیفیت رشد و بالندگی جوانان بیش از هر میزان سرمایه و منابع مالی اهمیت دارد و از همین جهت، باید اولویت زیادی برای آن قائل شد. تلاش برای حفظ سلامتی از طریق تغذیه و ورزش مناسب، ارتقای سطح آموختهها، افزایش مهارتهای شخصی و اجتماعی و موارد مشابه دیگر میتوانند به مانند سرمایهگذاری پرسودی عمل کنند و آینده فرد را تضمین نمایند.
ماهنامه معیشت، شماره ۱۵، آذر ۹۴
یک دیدگاه