کار دانشجویی، درآمد ضروری، آینده درخشان. اینها ایدههایی است که در ذهن بسیاری از جوانان پس از ورود به دانشگاه وجود دارد. آنها بهسرعت مشغول رؤیاپردازی درباره آینده خود میشوند و سعی میکنند بهترینها را در ذهن برای خود تصور کنند. اما متأسفانه بسیاری از این خیالپردازیهای جوانانه در نهایت به جایی نمیرسد. دلیل آن نیز بی توجهی به اصول تجارت و کسبوکار است. با این حال، اینگونه رؤیاپردازی کاملاً بیفایده نیست. بسیاری از افراد موفق، کار و تلاش را از همین سنین طلایی آغاز کردهاند و امروزه میلیاردرهای بسیاری زیر سی سال سن دارند. این به معنای امکانپذیری کسبوکار موفق در دوران ابتدایی جوانی و ورود به دانشگاه است.
البته شروع کسبوکار در این دوران به معنای موفقیت در آن نیست. تجربه اندک و عجله میتواند به کار آسیب رسانده و علاوه بر نابودی سرمایه فرد، امید او را برای کارهای آتی تضعیف کند. از اینرو اگر به دنبال راهاندازی کسبوکاری تازه در دوران دانشجویی خود هستید، باید دقیق عمل کنید و با برنامهریزی وارد میدان شوید. توصیههای زیر در این مسیر شما را یاری خواهند رساند.
۱- از مزایای دانشجو بودن استفاده کنید
حضور در دانشگاه امکانات زیادی را برای شروع کسبوکاری موفق فراهم میسازد. به لحاظ آموزشی، کلاسهای بسیاری در حوزههایی چون کارآفرینی، امور مالی، تحقیقات بازار و سایر زمینههای مرتبط در دانشگاهها برگزار میشود که با اندکی جستجو میتوانید آنها را بیابید. به یاد داشته باشید که اطلاعات کافی مهمترین بخش از شروع تجارتی موفق است. در کنار این امر، امکان مشاوره با متخصصان و اساتید صاحبنظر نیز برای شما بیشتر از سایرین وجود دارد. همکاری با سایر جوانان و همکلاسیها نیز گزینه مناسبی است که در زمینه تأمین سرمایه و همچنین انجام کارها میتواند مؤثر واقع شود. بسیاری از گروههای موفق کاری در همین دوران دانشجویی تأسیس میشوند و شما نیز اگر به دنبال موفقیت هستید، باید به فکر تشکیل گروه خود باشید.
۲- کارآفرینی را عملاً تجربه کنید
به آموزش صرف اکتفا نکنید و بهطور عملی وارد عرصه شوید. بسیاری از دورههای آموزشی در کنار کلاس کارگاههایی را نیز برگزار میکنند که شرکت در آنها برای افزایش تجربه و توانایی شما مؤثر خواهد بود. محدود کردن تلاش به آموختن اصول، ممکن است در نهایت شما را از اهداف واقعی دور کند و درک نادرستی را از فرآیند کسبوکار ایجاد نماید. چراکه بسیاری از مراحل کار، در دنیای واقعی متفاوت با آموزههای کتابی هستند و در صورت دوری از تجربه عینی، گام مؤثری به سوی اهداف و آرزوهای خود برنخواهید داشت.
۳- از روابط خود استفاده کنید
دوران دانشجویی یکی از مقاطعی است که ارتباطات بسیار وسیعی میان اساتید، دانشجویان، حلقههای دوستی و گروههای علمی بهوجود میآید. یکی از مهمترین درس های کارآفرینی نحوه استفاده از روابط در جهت موفقیت گروهی است. از اینرو اهمیت و ارزش ارتباطات خود را دستکم نگیرید. دوستان و اساتید شما بهترین ابزارهایی هستند که میتوانید با آنها به سوی موفقیت گام بردارید. البته در این مسیر نباید ذهنیت ابزاری به افراد داشته باشید. تصویر کار گروهی را در خود تقویت کنید و در کنار سود شخصی به منافع جمع نیز بیندیشید. این مسیری مطمئن و انسانی به سوی موفقیت است.
۴- روی کسبوکار متمرکز شوید
موفقیت نیازمند درجه بالایی از تمرکز است. اما متأسفانه اغلب برنامههای دانشگاهی با تکیه صِرف بر امور نظری افراد را از تجربه مستقیم و تمرکز بر مسائل واقعی باز میدارند. در اغلب دروس دانشگاهی، استاد و دانشجو بر اساس متون کاملاً انتزاعی به تبادل علمی میپردازند، بیآنکه فواید عملی مورد توجه قرار گیرد. به همین دلیل، امروز با سیل فارغالتحصیلان بیکاری مواجه هستیم که علیرغم تلاش آموزشی، هیچ توفیق عملی بهدست نیاوردهاند. در نتیجه اگر مشتاق راهاندازی کسبوکاری تازه هستید، باید ذهنیت خود را بر مسأله کار متمرکز کنید. در تمام دروس، روابط، آموختهها و تجارب خود به دنبال راههایی برای موفقیت باشید و زندگی خود را برای دستیابی به آنها سازگار کنید. مطمئن باشید که با تمرکز و تلاش، دستیابی به آرزوها امکانپذیر است.
۵- تأمین مالی پروژهها را به دقت انجام دهید
پس از انجام تحقیقات و طراحی برنامه کسبوکار، گام بعدی تأمین هزینههای مورد نیاز برای راهاندازی عملی است. این مرحله نیز اهمیت زیادی دارد، چراکه باید با دقت و احتیاط بسیاری صورت پذیرد. اغلب افراد برای طی این مرحله از پساندازهای شخصی یا کمک دوستان و اطرافیان خود استفاده میکنند. اما چنین مبالغی میتواند برای راهاندازی کسبوکار هزینهبر ناکافی باشد. از اینرو نیاز به اخذ وام و یا جلب سرمایه خواهد بود. اقدامی که ریسک را بالا برده و فشار روانی و ذهنی بسیاری را بر شما وارد خواهد ساخت. از اینرو سعی کنید گامهای نخستین را حتیالامکان کوچک بردارید و با پیشرفت کار، رفتهرفته به حجم سرمایه خود بیفزایید. از این طریق قادر خواهید بود بهصورت دائمی روی شرایط مالی مجموعه خود اِشراف داشته باشید و با پرهیز از خطرات، مسیر مطمئنی را در پیش بگیرید. مشاوره با متخصصان مالی، که میتوانند از میان اساتید شما انتخاب شوند، گامی بدون هزینه و سودمند خواهد بود.
ماهنامه معیشت، شماره ۱۵، آذر ۹۴
یک دیدگاه