موفقیت یک شبه بهدست نمیآید. دستیابی به اهداف بلندمدت نیاز به کار سخت، تمرکز و صرف انرژی بسیاری دارد. بهعلاوه مسیر موفقیت افراد نیز با یکدیگر متفاوت است و هر یک از انسانهای موفق تاریخ، بر اساس شرایط خاص زندگی خود، مسیری ویژه را به سوی موفقیت طی کردهاند. با این حال، مقصد تمام آنها یکسان بوده است و همگی در پی آن بودند تا به قلههای بلند موفقیت و پیروزی دست پیدا کنند. اما در کنار هدف نهایی، یکی از ویژگیهای اصلی چنین انسانهایی تغییر شخصیت و بلوغی است که در تلاش برای تحقق اهداف خود به آن دست یافتهاند. این تغییرات موارد گوناگونی از شیوه تفکر تا برنامهریزی و حتی نحوه حرف زدن را در برمیگیرد. چگونگی سخن گفتن انسانهای موفق میتواند نکات بسیاری را در مورد ذهنیت آنها به ما آموزش دهد. نکاتی که با تکرار آنها، امکان تحقق آرزوها برای ما نیز فراهم خواهد شد.
در ادامه به برخی از جملات ممنوعه در سخنان چهرههای موفق خواهیم پرداخت. این افراد هرگز چنین جملات منفی را بر زبان نمیآورند و بهطور طبیعی، در ذهن وروان خود هم مانع شکلگیری افکار مشابهی میشوند.
«از این شغل متنفرم»
اینگونه حرف زدن در میان ما رواج بسیاری دارد. حتماً بارها از اطرافیان خود شنیدهاید که «از این شرکت حالم به هم میخورد» یا «از رئیسم متنفرم». شاید هم خودتان در زمره افرادی باشید که دائماً چنین جملاتی را بهکار میبرید. این درحالی است که یک فرد موفق هرگز اجازه بروز چنین رویکردی را نسبت به شغل و حرفه خود نمیدهد. موفقها همواره به کار خود احترام میگذارند و در زمان گفتگو درباره آن، با اشتیاق و تأیید سخن میگویند. آنها میدانند که انرژی منفی ناشی از بدگویی از کار چه تأثیر نابودکنندهای بر کیفیت کاری و موفقیت خواهد داشت. از اینرو، اگر چنین عادتی را در خود سراغ دارید، بهتر است هرچه سریعتر آن را از ادبیات خود حذف کنید. به کار خود احترام بگذارید و تأثیر شگفتآور این رویکرد تازه را مشاهده نمایید.
«این عادلانه نیست»
شاید رقیب شما در موقعیت بهتری قرار داشته باشد؛ پاداش بیشتری دریافت کند و یا بیش از آنچه مستحق آن است، مورد توجه قرار گیرد. چنین شرایطی باعث رنجش هر فردی میشود و قضاوت او را درباره عادلانه بودن محیط کار، جامعه و حتی جهان تغییر میدهد. اما این روش نیز به مانند مورد پیش چندان منطقی نیست. موفقها هرگز خود را با دیگران مقایسه نمیکنند و تحت فشارهای محیطی قرار نمیگیرند. آنها ارزشها، نقاط قوت و ضعفهای خود را بهخوبی میشناسند و با رویکردی مثبت سعی در بهبود امور دارند. بهتر است به جای گله و شکایت دائمی، اراده خود را به موفقیت معطوف کنید، به خودتان احترام بگذارید و به یاد داشته باشید که دنیا چیزی به شما بدهکار نیست. این شما هستید که باید آنچه میخواهید را به دست آورید.
«نباید اینگونه انجام شود»
خلاقیت همیشه در روشهای تازه ریشه دارد. اگر شما ذهن خود را به روی روشهای جدید و پیشنهادات تازه ببندید، مانع بروز خلاقیت و نوآوری خواهید شد. افراد موفق هرگز در برابر شیوههای نوآورانه موضعگیری نمیکنند. آنچه برای آنها اهمیت دارد، مزایای روشهای جدید و محصول نهایی است. اگر روشی جدید، کالایی نوآورانه و رویکردی نو به آنها پیشنهاد شود، با آغوش باز پذیرای آن خواهند بود. این روش نه تنها در برخورد با دیگران، بلکه در زمان تفکر نیز بر شخصیت آنها حکمفرما است. به همین دلیل، افراد موفق همواره نکتهای تازه و روشی جدید را مطرح میکنند و راههایی تازه برای انجام کارهای قدیمی در آستین دارند.
«به من مربوط نیست»
موفقیت مسیری یک نفره نیست. تمام مشاغل، حرفهها و کسبوکارها مجموعه درهم تنیدهای از روابط میان افراد هستند و به همین دلیل، موفقیت در آنها نیازمند ارتقای سطح عملکرد تمام مجموعه است. لذا پاسخ مناسب به درخواست کمک و همیاری دیگران نمیتواند «به من مربوط نیست» یا «این جزو شرح وظایفم نیست» باشد. اگر طالب پیشرفت سریع هستید، به دیگران کمک کنید و از این طریق مسیر موفقیت خود را همواره سازید.
«اینکار غیرممکن است»
از دید افراد موفق تنها «غیرممکن» غیرممکن است. در این جهان هیچ هدف معقول و منطقی وجود ندارد، که با تلاش و نوآوری نتوان به آن دست یافت. گفتن جملاتی حاکی از ناممکن دانستن یک کار، نه تنها باعث دلسردی همکاران شما میشود، بلکه ذهنتان را از پیگیری مسأله باز میدارد. ذهن شما ابزاری فوقالعاده پیشرفته است که به صورت عمده تحت تأثیر فرامین احساسی و دستورالعملهای شما عمل میکند. حال اگر به این ابزار پیشرفته پیام «ناممکن است» را انتقال دهید، آیا میتوانید از او انتظار داشته باشید که شما را در مسیر پیشرفت هدایت کند؟
«کاش …»
حسرت خوردن و پیشمانی هم از جمله موارد ممنوعه در سخنان افراد موفق است. همه ما در مسیر زندگی اشتباهاتی میکنیم و بر اساس قواعد موجود، تاوان آنها را نیز پرداخت مینماییم. از اینرو، حسرت گذشته را خوردن و پشیمانی مداوم از خطاهای گذشته هیچ ثمری برای ما نخواهد داشت، جز آنکه برای یک اشتباه بارها و بارها خود را محاکمه و مجازات کنیم. جملات حاکی از پشیمانی را از ادبیات خود بهطور کامل حذف کنید، روی به سوی آینده داشته باشید و موفقیت را با تمام وجود در آغوش بگیرید.
«چارهای ندارم»
گفتن چنین جملهای هم مانند «نبایداینگونه انجام شود» مانع بروز خلاقیت و نوآوری خواهد شد. زمانی که شما خود را بیچاره و درمانده احساس میکنید، راهی پیشروی خود نمییابید جز آنکه انتخابی از سر اجبار داشته باشید. اما به گواهی نتایج، این انتخابها در اکثر موارد به فاجعه ختم میشود. به جای اتخاذ چنین رویکردی، بهتر است در مقابله با دشواریها منطقی عمل کنید. پیش از هر چیز وحشتزده نشوید و به خود مسلط باشید. در ادامه مسیرهای متفاوت را بررسی نموده و بهترین روش را برای کنترل بحران و بازگرداندن وضعیت به حالت عادی انتخاب نمایید.
ماهنامه معیشت، شماره ۱۷و۱۸، اسفند ۱۳۹۴ و فروردین ۱۳۹۵