فریبهای مالی و انواع کلاهبرداری در جهان امروز بیش از هر دوران دیگری رواج دارد. رشد تجارت آنلاین و افزایش امکانات مجازی فرصت بینظیری را برای سودجویان فراهم آورده است تا با استفاده از ناآگاهی افراد، سودهای کلانی را بهصورت نامشروع بهدست آورند. در واقع مشکل اصلی در ارتباط با اینگونه تقلبها، فاصله میان آگاهی و دانش مرتبط با فضای مجازی و میزان استفاده از آنها است. میلیونها نفر در سراسر جهان با استفاده از روشهای مختلف ارتباطی به هم پیوسته هستند، در حالی که اطلاعات آنها در خصوص مسائل امنیتی بسیار محدود است و از خطرات فراوان موجود در فضای مجازی کاملا بیاطلاعاند.
البته در سالهای اخیر تلاشهای گستردهای توسط نهادهای انتظامی و قضایی صورت پذیرفته است تا از طریق آگاهیبخشی به مردم مانع سرقت اطلاعات و کلاهبرداری شوند. با این حال، بسیاری افراد همچنان خطرات پیشِ رو را جدی تلقی نمیکنند و از این رو پیدرپی بر آمار این گونه جرایم افزوده میشود.
در ادامه چند نمونه از مهمترین روشهای سرقت اطلاعات و کلاهبرداری معرفی خواهد شد تا با آگاهی از آنها، خود را در برابر خطرات احتمالی ایمن سازید.
- دزدی هویت
اینگونه از سرقت اطلاعات زمانی روی میدهد که فرد مجرم اطلاعات هویتی قربانی را برای استفاده در انواع کاربردها به سرقت برد. این اطلاعات در اغلب موارد شامل اطلاعات هویتی (نام، تاریخ تولد و …) شماره و رمز کارتهای اعتباری و یا حسابهای بانکی است. سارقان برای دزدیدن اطلاعات شما میان ورود اطلاعات و دریافت آن توسط مقصد قرار گرفته و سپس اطلاعات سرقتشده را برای اهداف گوناگون به کار میبرند.
- ایمیلهای سودآور
حتماً تاکنون ایمیلهایی را دریافت کردهاید که در آنها از شما خواسته شده تا برای کسب یک جایزه یا برنامه حمایتی، مبالغی را به حسابی خاص واریز نمایید. اینگونه ایمیلها کاملا جعلی هستند و صرفاً برای فریب دادن مخاطبان در سطح جهان ارسال میشوند. اگر چنین مواردی را دریافت کردید، بدون توجه به محتوای تحریککننده موجود به سرعت آنها را پاک کنید.
- سرمایهگذاری کاذب
این مورد در ایران کمتر به چشم میخورد، اما به هرحال باید نسبت به آن هوشیار بود. شرکتهایی جعلی در فضای مجازی حضور دارند که با وعده سود زیاد و چشمگیر از شما دعوت میکنند که مبالغی را به حساب آنها واریز نموده و در ادامه، پس از خرید سهام و دیگر ابزارهای سرمایهای، سود مناسبی را دریافت کنید. اما در اغلب موارد، شرکتها از اساس جعلی بوده و پس از گذشت مدتی به ناگهان ناپدید میشوند. برای اطمینان از امنیت سرمایه، حتماً به نام و نشانی شرکت و اعتبار آن نزد بانک مرکزی توجه نمایید.
- خدمات مهاجرتی
اینگونه روشها نیز در کشور ما مطلوبیت دارد و بسیاری افراد ایمیلهایی را که در آنها وعده مهاجرت یا دریافت اقامت داده شده دریافت کردهاند. به یاد داشته باشید که برنامههای مهاجرتی از طریق سایتهای رسمی کشورها فعالیت میکنند و مراحل ثبتنام و اخذ هزینه در آنها به صورت رسمی و از طریق سفارتخانهها صورت میپذیرد. در خصوص کشورهایی چون ایالات متحده که ارتباط مستقیم دیپلماتیک با ایران ندارند، وعده دریافت اقامت شایسته توجه بیشتری است، چراکه این شرایط امکانات فوقالعادهای را برای کلاهبرداری فراهم میسازد.
بهطور کلی برای پرهیز از گرفتار شدن در دام افراد سودجو باید اصول مشخصی را در دستور کار قرار دهید. پیش از هر چیز، اطلاعات هویتی و مالی خود را با وسواس بسیار در اختیار دیگران قرار دهید و تا زمانی که از هویت طرف مقابل اطمینان نداشتید، به انتقال اطلاعات مبادرت نکنید. رمزهای عبور را به صورت مرتب تغییر دهید تا در صورت سرقت احتمالی، امکان سوءاستفاده از مجرمان سلب شود. بهعلاوه در زمان مواجهه با پیشنهادات جذاب، به ویژه در فضای مجازی، با احتیاط بسیار عمل کنید و پیش از هر اقدامی نسبت به واقعی بودن مراکز پیشنهاددهنده اطمینان حاصل نمایید.
یک دیدگاه