رکود و بحران اقتصادی امری است که تمام افراد را به یکسان تحت فشار قرار میدهد. در چنین وضعیتهایی آنچه موفقها را از دیگران متمایز میسازد، پیگری روش درست، تلاش بیشتر و هوشمندی است. چنین افرادی به خوبی میتوانند در شغل خود پیشرفت کنند و با ترقی در کار جایگاه سازمان و سطح درآمد خود را ارتقا بخشند. شاید بهترین تمثیل برای فهم مشاغل نگریستن آنها به عنوان دارایی درآمدزا است. بله، شغل شما مهمترین دارایی است که در زندگی داشتهاید. با تکیه بر این دارایی درآمد کسب میکنید، موقعیت اجتماعی خود را بهبود میبخشید و آرزوهایتان را محقق میسازد. از این رو اگر از شما بخواهیم زمان و انرژی خود را صرف نگهداری و ارتقای این دارایی کنید، توصیهای غیرمنطقی نخواهد بود.
پیشرفت شغلی را میتوان به صعود از کوه یا بالا رفتن از نردبان تشبیه کرد. در ابتدای کار شما در پایینترین موقعیت ممکن در این نردبان قرار دارید و تعداد زیادی پله را پیش روی خود میبینید. با گذشت زمان این فرصت برای شما ایجاد خواهد شد که پلههای پیشرفت را یک به یک بپیمایید و با تلاش و پشتکار به بالاترین سطح برسید. در ادامه مواردی را به شما معرفی خواهیم کرد که در پیمودن پلههای ترقی در کار موثر هستند. با استفاده از این روشهای ساده و قدرتمند میتوانید با سرعت بیشتری در مسیر پیشرفت قرار گیرد و افقهای روشنی را در برابر خویش مشاهده کنید.
برای ترقی در کار چه باید بکنید؟
-
اهداف بلند مدت را تصور کنید
میگویند برای کشتی بیهدف هر بادی موافق است! در کار نیز همین وضعیت وجود دارد. به این معنا که اگر هدف بلند مدت خاصی نداشته باشید، به سرعت گرفتار روزمرگی شده و از پیشرفت باز خواهید ماند. سعی کنید با تحلیل و بررسی منطقی در کنار مرور نیازهای احساسی و مادی، اهداف درازمدتی را معین سازید. این اهداف باید برانگیزاننده باشند و اشتیاق شما را برای کار و کوشش افزایش دهند. پس از یافتن آنها، سعی کنید آرزوهایتان را به صورت محققشده ببنید.
تصور کنید که به هدف مورد نظر رسیدهاید و مشغول استفاده از نتایج آن هستید. این روش کارآزمودهای است که نیرو و توان شما را به صورت قابل توجهی افزایش میدهد. هر روز زمانی را پس از بیداری یا پیش از خواب به تصویرسازی ذهنی اختصاص دهید. ببینید که هر چه میخواستید به دست آوردهاید و به آرزوهایتان رسیدهاید. احساس خشوبتختی و لذت حاصل از این موفقیت فرضی را در ذهن و جسم خود توسعه دهید و نتایج درخشان آن را در مدتی کوتاه مشاهده نمایید.
-
گام بعدی را به درستی شناسایی کنید
پس از تصویر آرزوها و اهداف، گام بعدی این است که مراحل اجرا و عملکرد را طراحی نمایید. باید در نسبت با شغل خود وضعیت را تحلیل کنید و گامهای ضروری برای پیشرفت را شناسایی نمایید. با این کار میتوانید در هر زمان از مراحل بعدی آگاهی داشته باشید و قدمهای خود را روی «پله مناسب» قرار دهید. البته در طراحی مسیر پیشرفت نباید بیش از حد جاهطالبانه عمل کنید. همواره بر اساس واقعیات جاری عمل نمایید و برای موفق شدن صبور باشید.
-
وضعیت فعلی را نیز تحلیل نمایید
چنانکه اشاره شد، نباید بیش از اندازه خود را به آینده مشغول کنید. به هر حال، زمان حال باید در محور تمرکز شما باشد. سعی کنید امور جاری را به بهترین نحو انجام دهید، همکاری مناسبی با دیگران داشته باشید و مقدمات حرکت به سوی گامهای بعدی را فراهم سازید. از این طریق نه تنها امکانات ضروری برای پیشرفت آتی را فراهم میسازید، بلکه میتوانید با استفاده از مهارتهای فعلی مسیر آینده را نیز بهتر ترسیم کنید.
-
به رشد جمعی اهمیت دهید
انسان به صورت غریزی موجودی خودخواه است. او تنها به پیشرفت شخصی و به دست آوردن منافع بیشتر برای خود میاندیشد. اما در طول تاریخ غریزه بشری با تمایلات اجتماعی او در هم آمیخته است. چراکه بدون یاری گروه هیچ یک از افراد قادر به پیشرفت نخواهند بود. از این رو در هر لحظه منافع جمعی را در نظر داشته باشید. سعی کنید بیشتری سود ممکن را برای شرکت خود به دست آورید. مطئن باشید این روش در نهایت خود شما را نیز منتفع خواهد ساخت. در کنار مجموعه کاری، به منفعت کشور و کل سیاره زمین نیز بیندیشید. ممکن است سود حاصل از این چنین اقداماتی به سرعت نصیب شما نشود، اما بدون شک احساس خوشبختی ناشی از مشارکت در اقدامات خیرخواهانه نصیبتان خواهد شد.
-
مهارتهای مناسب را کسب کنید
پیشرفت شغلی و پیمودن نردبان ترقی نیازمند مهارتافزایی است. چراکه قرار گرفتن در پله بالاتر، سطوح کیفی و مهارتی تازهای را میطلبد. بدون این افزایش دانش و مهارت نمیتوانید متناسب با وضعیت جدید عمل کنید و با شکست مواجه خواهید شد. باید پیش از قرار گرفتن در مرحله جدید خود را آماده سازید و اطلاعات و مهارتهای ضروری را به دست آورید. اگر نیاز است، میتوانید برای تحصیل در مقطع بالاتر برنامهریزی کنید و یا از دورههای کوتاه مدت برای ارتقا توان و دانش خود استفاده نمایید.
-
به دنبال فرصتهای تازه باشید
با وجود آنکه در موقعیت فعلی به تلاش میپردازید، سعی کنید نگاهتان را به فراسوی مرزهای شناختهشده معطوف کنید. اگر موقعیتهای شغلی تازهای برای شما به وجود آماده است، نباید آنها را بدون بررسی رد کنید. کوشش نمایید از هر فرصتی به درستی استفاده کنید و در زمان تصمیمگیری درباره تغییرات دشوار، با ذهنی منطقی گام درست را بردارید. به یاد داشته باشید که ترس و بیفکری دو روی سکه شکست هستند. اگر در میان این دو خطا با خلاقیت حرکت کنید، آینده درخشان در دسترس شما است.
-
متعصب نباشید
همواره به دنبال موقعیتی برای شنیدن نقد دیگران باشید. اگر در برابر انتقادی قرار گرفتید، از این موهبت سپاسگزاری کنید و با آغوش باز از آن استقبال نمایید. پیشرفت نیازمند شناسایی نقاط ضعف است و این نقاط از دیدگاه خود فرد نادیدنی است. چراکه از چشمان او همه چیز به درستی صورت گرفته است. انتقاد دیگران فرصتی برای مشاهده ضعفهای و برطرف ساختن آنها است.
-
حسود و جاهطلب نباشید
درست است که همه افراد به دنبال ترقی در کار هستند، اما این تمایل نباید به نوعی گرایش نامطلوب روانی تبدیل شود. از موقعیت فعلی خود احساس رضایت کنید و کوشش نمایید تا نهایت میزان ممکن از آن بهره بگیرید. تردید نکنید که پس از پایان امکانات فعلی، درهای تازهای پیش روی شما گشوده خواهد شد. احساس مبع اصلی احساس خوشبختی در دورن شما است. پس اگر به سرعت آرزوهایتان را به دست نیاوردید، مایوس نشوید، از تلاش کردن لذت ببرید و به آینده چشم بدوزید.
یک دیدگاه