در جهانی خیالی و ایدهآل، رئیس شما بهصورت منظم نسبت به کیفیت کاری و استعدادهای پرسنل تحت مدیریت خود آگاهی دارد و حقوق آنها را متناسب با این موارد افزایش میدهد. اما متأسفانه در عالم واقع اوضاع به این شکل پیش نمیرود. از اینرو اگر تصور میکنید که حقوق پرداختیتان کافی نیست، بهتر است به جای صبر و انتظار برای اقدام رئیس، خودتان دست بهکار شوید و برای حقوق بیشتر درخواستی مطرح نمایید.
چگونگی طرح درخواست حقوق بیشتر
فکر به رویارویی با رئیس و درخواست پول بیشتر به خودی خود نگرانکننده است. چراکه احتمال دارد او با این خواسته مخالفت کند و یا روابط کاریتان تحت تأثیر قرار گیرد. اما اگر در برابر این دست نگرانیها تسلیم شوید، به خودتان آسیب زدهاید. البته باید پیش از هر چیز نسبت به کم بودن واقعی دستمزد خود مطمئن شوید. بهطور مثال، تمام مزایای پنهان کار، نزدیکی و دوری به خانه، تعداد روزهای تعطیل و ساعات کاری، آرامش و امنیت محیط کار و سایر موارد را در نظر گرفته و با دیگر مراکز مقایسه نمایید. اگر پس از این تحلیل دقیق همچنان از حقوق خود رضایت نداشتید و مطمئن شدید که نارضایتی ناشی از شرایط روانی شما نیست، بهتر است هرچه سریعتر درخواست خود را مطرح سازید.
بهتر است برای منطقی بودن فرآیند درخواست، رویهای را برای ارزیابی کیفیت کاری خود طراحی کنید. بهطور مثال، در انتهای هر هفته کیفیت کاری خود را بر اساس واقعیات ارزیابی کنید، تعداد خطاها را حساب کرده و سرعت و دقت را تحلیل نمایید. آنگاه میتوانید در پایان هر ماه به خود نمرهای بدهید و میزان پیشرفتتان را ارزیابی نمایید. از این طریق، مسیر پیشرفت شما بهصورت شفاف آشکار خواهد شد و میتوانید بیتوجهی احتمالی رئیس را بهصورت مستدل به او نشان دهید. بهعلاوه در خصوص ارتقای کیفیت کاری خود نیز اطمینان یافته و درخواست افزایش حقوق را با اعتماد به نفس بهتری طرح خواهید کرد.
سعی کنید برای درخواست افزایش زمان مناسبی را انتخاب کنید. بهطور مثال، در انتهای روزی سخت که مدیر شما تحت فشار قرار داشته است، احتمال کمتری برای موافقت با خواسته شما وجود دارد. بهعلاوه در دورههای پرفشار کاری و یا زمانی که شرکت دچار بحران است، درخواست حقوق بیشتر احتمالاً رد خواهد شد. به هرحال، اگر درخواست خود را مطرح کرده و با مخالفت روبرو شدید، ناامید نشوید. سعی کنید به شرکت و مدیر خود چندبار فرصت بدهید. تصمیمگیری فوری و از روی خشم مطمئناً به شما آسیب خواهد رساند.
برای افزایش حقوق چه بگوییم؟
پس از برآوردهای اولیه، نوبت به طرح درخواست میرسد. حتماً به درخواست خود رسمیت ببخشید و در یک جلسه مشخص و با فرصت کافی، بهصورت رودرو آن را مطرح کنید. در ابتدا بهتر است درباره مزایای کار، آنچه از دوران کاری خود آموختهاید و تجارب ارزشمندی که اندوختهاید سخن بگویید و قدرشناسی خود را نشان دهید. این کار باعث افزایش حس همدلی میان شما و مدیرتان خواهد شد.
در ادامه و پیش از طرح بحث، سعی کنید گزارشی از کار خود، بهبود کیفیت کاری و انجام دقیق مأموریتها ارائه کنید. به مدیرتان نشان دهید که سخت در تلاش بودهاید تا وضعیت را بهبود ببخشید و در عمل نیز چنین کردهاید. سخن گفتن با آمار و ارقام در این زمینه میتواند به شما کمک کند. نمودارها و جداول ابزارهای خوبی هستند که بهصورت مستند بهبود وضعیت شما را نشان خواهند داد. البته این فرآیند را زیاد طولانی نکنید چون در فرهنگ ما نوعی خودستایی به نظر میرسد و ممکن است دافعه ایجاد کند. توضیحات را صرفاً تا آنجا ادامه دهید که رئیستان از بهبود وضعیت مطمئن شود.
حال زمان طرح مسأله اصلی فرارسیده است. سعی کنید به دور از تعارفات معمول خواسته خود را مؤدبانه، دوستانه، اما صریح بیان کنید. گاهی مشاهده میشود که فرد به سبب ملاحظهکاری آنقدر حرف خود را در لفافه مطرح کرده است که رئیس متوجه خواسته او نمیشود! شما در این دام نیفتید و کوتاه و مختصر از او بخواهید که به سبب بهبود وضعیت کاری و افزایش انگیزه برای آینده نیاز به افزایش حقوق دارید. بهتر است از ناله کردن و اشاره به مشکلات شخصی خود تا حد امکان خودداری کنید. اما به هرحال این گزینه نیز در شرایط خاص قابل استفاده است.
اگر مدیر در ابتدا با خواسته حقوق بیشتر شما مخالفت کرد خشمگین نشوید و به سرعت از میدان به در نروید. به یاد داشته باشید که تمام خواستههای ما با مذاکره به دست میآیند. از اینرو بهتر است، بار دیگر و در چند جمله خواسته خود و علت آن را با جدیت بیشتری طرح نمایید. به یاد داشته باشید که حرفهای شما به هیچ عنوان نباید بوی تهدید به ترک کار را داشته باشد. چنین جملاتی مطمئناً باعث مقاومت شدید در مدیرتان خواهد شد.
همدلی و آرامش خود را از دست ندهید و سعی کنید او را به نرمی مجاب کنید. اگر در دومین تلاش نیز موفق نبودید، سعی کنید زمانی را برای گفتگوی بیشتر درباره این مسأله تعیین کنید و از مدیر بخواهید که به سرعت تصمیم نگیرد و درباره خواسته شما فکر کند. این اقدام باعث خواهد شد تا امکان جلسهای دیگر و تلاش بیشتر برای شما باقی بماند.
در نهایت، اگر چند نوبت برای دستیابی به حقوق بیشتر تلاش کردید و ناکام ماندید، شاید زمان تغییر برای شما فرارسیده باشد. البته پیش از تصمیمگیری در این زمینه، باید پسانداز خود را ارزیابی کنید و امکان ادامه زندگی بدون کار، آن هم در طول چند ماه آینده را بررسی نمایید. اگر احساس کردید آمادگی دارید، تلاش کنید بهصورت همزمان کار دیگر را یافته و پس از اطمینان محل کار فعلی خود را ترک نمایید.
یک دیدگاه